19 augustus wordt gevierd als Internationale Dag van de Fotografie; een dag dat fotografen over de hele wereld inspireert om één foto te delen met een simpele doel: hun fotografie met de rest van de wereld delen. Vandaag, op de Internationale Dag van de Fotografie vertellen wij je meer over deze dag en de geschiedenis van fotografie!
Het ontstaan van de Internationale Dag van de Fotografie
Dat de Internationale Dag van de Fotografie op 19 augustus valt is niet zomaar, daar zit een reden achter. We hebben deze dag namelijk te danken aan Louis Daguerre, de uitvinder van de Daguerrotypie; een fotografische methode uit 1837.
Bij de Daguerrotypie wordt gebruik gemaakt van een gepolijste, verzilverde koperen plaat. Met jodiumdampen wordt de plaat lichtgevoelig gemaakt, belicht (ook wel het maken van de foto) en blootgesteld aan kwikdampen. Op deze manier ontstaan er beelden in spiegelbeeld. Dit beeld wordt vervolgens gefixeerd in zoutoplossing en afgespoeld met water.
Omdat de ontwikkelingskosten van de Daguerrotypie flink hoog waren, besloot Daguerre op 19 augustus 1839 het patent aan de Franse regering te verkopen en kondigde de uitvinding aan als een geschenk, “gratis aan de wereld”. Sindsdien wordt Daguerre als uitvinder van de fotografie beschouwd.
Op 19 augustus 2010 organiseerde de Internationale Dag van de Fotografie zijn eerste wereldwijde online galerij. Bijna 270 fotografen deelden hun fotografie en mensen uit meer dan 100 landen bezochten de website. Dit was de eerste officiële, wereldwijd gevierde Internationale dag van de Fotografie.
Ook interessant voor jou: Voor de liefhebbers van fotografische kunst
De geschiedenis van fotografie
De allereerste
De Daguerreotypie was niet het eerste permanente fotografische beeld, Daguerre had eigenlijk een voorganger! Dat we de Internationale Dag van de Fotografie hebben te danken aan Daguerre, is dan ook niet helemaal eerlijk. In 1826 maakte Niepce namelijk de vroegst bekende permanente foto, die bekend staat als "View from the Window at Le Gras", vanuit zijn raam in de Franse streek Bourgondië. Niepce heeft dit kunnen realiseren met behulp van een proces dat heliografie wordt genoemd: hierbij wordt een speciale vloeistof op een glazen of metalen plaat gesmeerd, welke proportioneel uithardde aan de hand van de hoeveelheid licht.
De eerste kleurenfoto
De eerste kleurenfoto werd gemaakt door Thomas Sutton in 1861. Het was een set van drie zwart-wit foto's die waren genomen door rode, groene en blauwe filters. De toen gebruikte fotografische emulsies waren echter ongevoelig voor het spectrum, dus het resultaat was erg onvolmaakt en de demonstratie was snel bij het publiek vergeten.
De eerste selfie
In 2013 kondigden de Oxford Dictionaries hun woord van het jaar aan als 'selfie': een foto die iemand van zichzelf heeft genomen. Het lijkt een heel recent fenomeen, maar niets is minder waar! De eerste selfie werd namelijk in 1839 gemaakt door Robert Cornelius, een fotografie liefhebber uit Philadelphia. Cornelius zette zijn camera achter in de familiewinkel in Philadelphia en nam de foto door de lensdop te verwijderen en vervolgens tegen het frame aan te rennen, waar hij een minuut bleef zitten voordat hij de lens weer bedekte. Op de achterkant van de afbeelding schreef hij: "De eerste lichtfoto ooit gemaakt. 1839."
Dit vind je misschien ook leuk: Onze autosport fotografie collectie!
Fotografie voor bij jou thuis
Ter ere van de Internationale Dag van Fotografie wat fotografie in huis halen? Dat kan! Bij Walljar shop je de mooiste fotografie posters, canvas en plexiglas. Neem bijvoorbeeld een kijkje in onze fotografie collectie voor zwart wit foto’s, de Marokko collectie voor prachtige, warme foto’s uit Marokko of de vintage voetbal collectie voor unieke voetbalfoto’s.
Meer kunst ontdekken?
Naast fotografie nog meer kunst ontdekken? Bekijk hier onze gehele assortiment of doe inspiratie op!